Vinmonopolet
har overlevd seg selv, støttet av en politisk elite som har vært
redd for at Nordmenn skulle få anledning til å ruse seg på noe
annet enn bibelen og eget partiprogram. Folk flest har for lengst
registrert at i resten av det siviliserte Europa behandles øl og vin
som landbruksprodukter som nytes som en del av det daglige kosthold
og etterspør nå øl og vin i butikken på hjørnet. Men det skal vi
tydeligvis ikke få av de partiene som er stiftet i det forrige
årtusen!
Argumentene for monopolet halter stygt, og vår politiske elite later å være ute av stand til å gi oss vår rett til å handle og nyte det som i resten av Europa er helt lovlige landbruksprodukter. At det skal være en forbrytelse å vise et slikt bilde som det vi ser her, er noe som de fleste Europeere ikke kan fatte.
Skadevirkningen alkohol har på en liten minoritet i samfunnet må ikke overdimensjoneres ved at vårt oppsvulmede og kostbare offentlige alkoholformynderi får fortsette å bedrive en altomfattende trakassering av øl- og vinelskere, serveringsbransjen, småskalaprodusenter og turismen.
Argumentene for monopolet halter stygt, og vår politiske elite later å være ute av stand til å gi oss vår rett til å handle og nyte det som i resten av Europa er helt lovlige landbruksprodukter. At det skal være en forbrytelse å vise et slikt bilde som det vi ser her, er noe som de fleste Europeere ikke kan fatte.
Skadevirkningen alkohol har på en liten minoritet i samfunnet må ikke overdimensjoneres ved at vårt oppsvulmede og kostbare offentlige alkoholformynderi får fortsette å bedrive en altomfattende trakassering av øl- og vinelskere, serveringsbransjen, småskalaprodusenter og turismen.
Her er
åtte konkrete forslag til liberalisering av alkoholloven. Enklere
for folk flest og mere i tråd med hva man forventer seg av et
sivilisert Europeisk demokrati. Men fortsatt restriktivt i forhold
til lengre syd. En reform av formynderibyråkratiet kan samtidig iverksettes, for eksempel kan de "regionale kompetansesentrene for rusmiddelspørsmål" nå skifte navn til de "regionale kompetansesentrene for offentlig overtallighet" og tilføres nye folk etter hvert som en ny regjering starter å kutte rundt om i byråkratiet vårt.
1.
Fjern monopolet på øl og vin. Øl og vin må tillates solgt på
lik linje med andre landbruksprodukter i vanlig varehandel. Dette må
også gjelde søndager i desember.
2.
Øl og vinsalg i hele åpningstiden.Det er mulig å gjøre unntak
for døgnåpne og søndagsåpne butikker. Men at ølsalget skal
stenge kl. 20.00 på ukedager og 18.00 på lørdag, virker i dag
unødig bakstreversk.
3.
Endre avgiftsklassene på øl. For å stimulere
småskalaproduksjon i Norge må avgiftsklassene senkes. I dag koster
det ca. 4,50 kroner pr. volumprosent og liter for drikke med over 4,7
% alkohol, noe som fører til økt fattigdom blant de som allerede
har minst å rutte med.
4.
La kommunene bestemme skjenketiden selv. Når det stenger,
utendørs og innendørs, bør være opp til den enkelte kommune å
bestemme slik at det kan skjenkes døgnet rundt i de kommuner som
måtte være interessert i det, etter mønster av København. Dette
burde gjelde både fast skjenkebevilling og ambulerende bevilling i
forbindelse med for eksempel festivaler.
5.
Sikre bedre vilkår for serveringsbransjen. I dag må hoteller,
restauranter og utesteder søke hvert fjerde år om fornyet
skjenkebevilling. Det skaper usikkerhet for eiere og ansatte og er
unødvendig byråkratisk.
6.
La folk ta seg et glass vin i parken. Kommunene må få regulere
dette selv. En øl eller et glass vin i parken eller på stranden
skader ingen. Om folk ikke klarer å oppføre seg og forstyrrer ro og
orden, har politiet all anledning til å bryte inn. Slik loven
håndheves i dag rammer den ofte vilkårlig.
7.
La bønder og andre produsere og selge sterkvin og brennevin. Dette
har lenge vært et ønske fra Hardanger-bønder. Deres råvarer og
den idylliske beliggenheten tilsier at de burde kunne lage et
brennevin som internasjonalt kan konkurrere med for eksempel
Calvados. Av hensyn til turisme ønsker de å selge lokalt til
turister. Både høy pris og lav tilgjengelighet (gårdsutsalg i
Hardanger) er oppnådd, så det er ingen grunn til ikke å tillate
slik gründervirksomhet. Det samme gjelder for øl-entusiaster som
ønsker å etablere eget mikrobryggeri. Dagens monopol er til stor
skade for små bryggerier og cider- og brennevinsprodusenter som vil
etablere seg og er til hinder for nødvendig omstilling spesielt i
distriktene.
8.
Lett på forbudet mot alkoholreklame. I
dag kan ikke produsentene informere om egne produkter, noe som går
ut over nye, små og spennende norske produsenter. Å lette på
reklameforbudet innenfor gitte rammer – som bransjemagasiner, inne
på steder med skjenkebevilling, inne på butikker som selger varene,
på produsentens egen nettside etc. – gjør det enklere for
bransjen, samtidig som hovedformålet med reklameforbudet
opprettholdes
Takk til Minerva for å ha startet denne debatten tidligere i år.
Takk til Minerva for å ha startet denne debatten tidligere i år.
Jeg tror Frp har alt dette på partiprogrammet allerede.
SvarSlett